Vakantiehuis

Wat zijn de (on)mogelijkheden van een vakantiehuis in Nederland?

Recreatiewoningen

Niets is de laatste jaren zoveel besproken als de formeel juridische status van een woning met een recreatieve functie. Mag men er nou permanent wonen of niet?

Waar vind ik een recreatiewoning?

De website Funda van de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, laat een aardig aanbod van recreatiewoningen zien. Zij hebben zo’n 2.000 recreatiewoningen in de aanbieding. Bezoek Funda Recreatiewoningen. U bent dan direct in het menu ‘Recreatie’ met een overzicht van vakantiewoningen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een recreatiewoning?

Let er bij een recreatiewoning op hoe het zit met de eigendom van de grond. Is deze in erfpacht of in volledig eigendom? Geldt er een jaarlijkse huur of andere vergoeding voor het terrein waar de woning staat? Dit kan in de loop der jaren aardig oplopen. Wanneer de woning is gesitueerd op een park, is de kans groot dat mee moet worden betaald aan de schoonmaak van de wegen, het onderhouden van het zwembad en mogelijk andere zaken waar men minder graag aan wil meebetalen.

Wat mag ik verwachten van een recreatiewoning?

Er zijn al recreatiewoningen voor euro 15.000. Dit zijn doorgaans veredelde tuinschuurtjes of zeer eenvoudige sta-caravans. Maar natuurlijk zijn er ook prachtige voorbeelden van de hedendaagse recreatie-woningen, die nauwelijks onderdoen voor een normale woning. En soms misschien nog wel beter zijn. Diverse plannen worden gemaakt van parken met recreatiewoningen aan het water.
Een belangrijk onderwerp bij de recreatiewoning is de verhuur. Vaak wordt de verhuur actief aangeboden vanuit het betreffende park. En veel kopers kiezen daadwerkelijk voor de verhuur van de recreatiewoning. Besef dat als je hiervoor kiest, dit kan betekenen dat je nog maar vier weken per jaar in je eigen huis kan, en dat je dit nog vooraf moet bepalen anders aankondigen. Wat blijft er dan nog over van de romantiek en de voordelen van een vakantiehuis?

Koop niet zomaar een recreatiewoning en let op de volgende zaken

Veel Nederlanders kopen een vakantiehuis ook vanuit een beleggingsoptiek. De gedachte is dat je het plezier van het hebben van een recreatiewoning hebt, en na langere termijn er ook nog een beetje rendement op behaald. Besef goed dat een vakantiewoning niet altijd gelijke tred houdt met een reguliere woning. Er zijn de – reeds hierboven vermelde – jaarlijkse kosten, en vaak behoort de grond niet tot het eigendom. En nou juist de grond is bepalend voor de waardestijging van reguliere woningen. Als je bij verkoop over 20 jaar eigenlijk alleen over de opstal beschikt, en de nieuwe koper op zijn beurt huur voor de grond moet betalen, dan verkoop je dus alleen de opstal. En hoeveel is die waard over 20 jaar? Bekijk dus goed wat je nou precies koopt.
Verder is de vraag of het succesvolle parkconcept dat je bij aanvang koopt, er over 10 of 20 jaar nog steeds is? Wat als de exploitatie van het vakantiepark en het zwembad tegenvallen, en de exploitant de voorzieningen en het zwembad moet sluiten? Hoe leuk is het vakantiehuisje dan nog? En hoeveel is deze dan nog waard? Ik wil u als lezer zeker niet ontmoedigen om een vakantiewoning te kopen, maar denk er gedegen over na. Maak niet te snel het besluit om even een recreatiewoning te kopen. Belangrijkste tips:

Kortom, genoeg zaken om over na te denken alvorens een recreatiewoning te kopen.




Meer weten over het kopen van een vakantiewoning?

Mobiele versie afsluiten