Vakantiehuis

Wat zijn de (on)mogelijkheden van een vakantiehuis in Nederland?

Recreatiewoningen

Niets is de laatste jaren zoveel besproken als de formeel juridische status van een woning met een recreatieve functie. Mag men er nou permanent wonen of niet?

Waar vind ik een recreatiewoning?

De website Funda van de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, laat een aardig aanbod van recreatiewoningen zien. Zij hebben zo’n 2.000 recreatiewoningen in de aanbieding. Bezoek Funda. Kies bovenin het scherm voor ‘Woningaanbod’ en dan voor ‘Recreatie’.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een recreatiewoning?

Let er bij een recreatiewoning op hoe het zit met de eigendom van de grond. Is deze in erfpacht of in volledig eigendom? Geldt er een jaarlijkse huur of andere vergoeding voor het terrein waar de woning staat? Dit kan in de loop der jaren aardig oplopen. Wanneer de woning is gesitueerd op een park, is de kans groot dat mee moet worden betaald aan de schoonmaak van de wegen, het onderhouden van het zwembad en mogelijk andere zaken waar men minder graag aan wil meebetalen.

Wat mag ik verwachten van een recreatiewoning?

Er zijn al recreatiewoningen voor euro 15.000. Dit zijn doorgaans veredelde tuinschuurtjes of zeer eenvoudige sta-caravans. Maar natuurlijk zijn er ook prachtige voorbeelden van de hedendaagse recreatie-woningen, die nauwelijks onderdoen voor een normale woning. En soms misschien nog wel beter zijn. Diverse plannen worden gemaakt van parken met recreatiewoningen aan het water.

Een belangrijk onderwerp bij de recreatiewoning is de verhuur. Er zijn makelaars die gespecialiseerd zijn in de verhuur van recreatiewoningen. Vaak wordt de verhuur ook actief aangeboden vanuit het betreffende park. Besef dat als je hiervoor kiest, dit kan betekenen dat je nog maar vier weken per jaar in je eigen huis kan, en dat je dit nog vooraf moet bepalen anders aankondigen. Wat blijft er dan nog over van de romantiek en de voordelen van een vakantiehuis?

Stacaravan
Tuinschuur
Prachtige recreatiewoning met rieten dak

Vakantiehuis in de Ardeche

Wil je een leuke tip voor een leuk vakantiehuis? Kijk eens naar dit leuke vakantiehuis in de Ardeche in particulier eigendom. Het betreft een particuliere vakantiewoning met drie slaapkamers, dus ook geschikt voor grotere gezinnen. Op het terrein ligt een eigen prive zwembad.

VakantiehuisjeArdeche.nl