Bouwkavel prijs 2023

Prijs bouwkavels verdubbeld

De prijs van bouwkavels is de afgelopen jaren flink gestegen. In twintig jaar is de bouwkavelprijs verdubbeld. Kostte een bouwkavel in 2003 gemiddeld nog zo’n € 300,- per m2 grond, in 2022 kost een bouwkavel meer dan € 600,- per m2 grond. In 2023 is de prijs nog verder gestegen. In 2023 is de gemiddelde prijs van een bouwkavel in Nederland € 668,- per m2 grond volgens het Kadaster en NOS.nl.0

bouwkavel-prijzen-2022

Aanbod bouwkavels gehalveerd

Tegelijk is het aanbod van bouwkavels de afgelopen jaren sterk gedaald. Het aantal verkochte bouwkavels in Nederland is gehalveerd. Het aanbod is fors afgenomen. Werden er in 2003 nog zo’n 40.000 bouwkavels per jaar verkocht, in 2023 worden er nog 10.000 tot 20.000 bouwkavels per jaar verkocht. De bouwkosten zijn fors gestegen, dus het is voor kopers ondoenlijk om de nu dure bouwkavels te kopen.

Grondprijzen zullen naar verwachting dalen

Verkopers van bouwkavels, veelal gemeenten, hanteren hoge grondprijzen, en kunnen die niet zomaar verlagen nu de woningmarkt is verslechterd en de bouwkosten zijn gestegen. Toch verwachten experts dat op termijn de grondprijzen zullen dalen. Je moet dan nog wel even geduld hebben; “Het kost vaak tijd voordat grondeigenaren bereid zijn om hun verlies te nemen.” Zo bekijkt de gemeente Rotterdam “of en in welke gevallen ze mogelijkheden voor eventuele verlaging van de grondprijs zien”.

Bouwkavel kopen in 2024

De Nederlandse woningmarkt zal in 2023 en 2024 een daling van de huizenprijzen ondergaan, en daarna stabiliseren. Dit verwachten de grote Nederlandse banken en experts. Het is daarom raadzaam om nog heel even te wachten met het kopen van een bouwkavel en bouwen van een nieuwbouwhuis. Wij denken dat 2024 een goed moment is om dit te gaan doen. De verwachting is dat dan de prijzen van bouwkavels wellicht iets verder zijn gedaald, en aannemers tegen lagere bouwkosten kunnen bouwen omdat er minder vraag op de bouwmarkt is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *