Bouwgrond prijzen

Wat zijn de kosten van een bouwkavel in Nederland? Hoeveel kost een kavel om een huis op te bouwen? Het is niet makkelijk om op internet te vinden wat gangbare kavelprijzen zijn. Sommige gemeenten tonen wel de geldende grondprijzen, maar er zijn geen duidelijke overzichten van wat normaliter een bouwkavel kost. In de afgelopen jaren hebben diverse onderzoekers bekeken hoeveel bouwgrond per m2 in Nederland kost. We hebben een paar van die onderzoeken hieronder verzameld.

Als je naar de prijs van een bouwkavel kijkt, is van belang om te beseffen dat het nogal uitmaakt in welke staat het kavel zich bevindt, en in welk belastingregime de kavel valt. De bouwgrond kan in de huidige staat worden verkocht of in bouwrijpe staat, waarbij je in het eerste geval dus nog kosten hebt om de kavel in bouwrijpe staat te maken. Qua belasting kan een kavel op twee manieren worden aangeboden; vrij op naam en dus in de omzetbelasting / BTW, of in de huidige staat met kopers kosten, er geldt dan een overdrachtsbelasting voor de koper van 6%.

Prijzen bouwgrond per gemeente

De blog Woningmarktcijfers heeft al weer enkele jaren geleden een mooie kaart gemaakt met een overzicht van de gemiddelde vraagprijs van een bouwkavel per gemeente. De blogger heeft dit handmatig opgesteld op basis van het beschikbare aanbod op Funda. Te zien is dat de prijzen variëren van € 200,- per m2 in de randen van Nederland, oplopend naar zo’n € 450,- tot € 800,- per m2 in het westen van het land, en in de grote steden (uiteraard) nog hoger. De optelling is vrij grof gedaan.

Kavelprijzen

Er zijn ook adviseurs die databases opbouwen met de prijzen van bouwgrond. Adviesbureau iTX Bouwconsult heeft in 2016 een uitvraag gedaan bij 400 gemeenten naar de gehanteerde kavelprijzen. Zij komen op een gelijk beeld, en geven een overzicht per provincie. Te zien is dat de prijzen variëren van rond gemiddeld € 200,- per m2 in de buitenste provincies van Nederland, oplopend naar gemiddeld boven de € 500,- per m2 in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De genoemde prijzen zijn op basis van vrij op naam inclusief BTW.

Provincie Kavelprijzen per m2
Groningen, Friesland, Drenthe, Limburg, Zeeland, Flevoland gemiddeld € 200,-
Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant van € 300,- tot € 400,-
Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht vanaf € 500,- en hoger

Bron: iXT Consult

Meer weten?

Bovenstaande onderzoeken zijn uit respectievelijk 2013 en 2016. Helaas hebben we niet meer actuele informatie beschikbaar over de prijzen van bouwgrond in Nederland. Wil je weten hoeveel een bouwkavel bij jou in de buurt kost? Dan is het beste om te kijken bij het aanbod op Funda en op de uitgifte van bouwkavels bij de gemeente in je buurt.

Meer weten

Meer weten over het vinden en kopen van een bouwkavel? Kijk op de volgende pagina’s;

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *