Bouwgrond prijzen

Wat zijn de kosten van een bouwkavel in Nederland? Hoeveel kost een kavel om een huis op te bouwen? Het is niet makkelijk om op internet te vinden wat gangbare kavelprijzen zijn. Sommige gemeenten tonen wel de geldende grondprijzen, maar er zijn geen duidelijke overzichten van wat normaliter een bouwkavel kost. In de afgelopen jaren hebben diverse onderzoekers bekeken hoeveel bouwgrond per m2 in Nederland kost. We hebben een paar van die onderzoeken hieronder verzameld.

Als je naar de prijs van een bouwkavel kijkt, is van belang om te beseffen dat het nogal uitmaakt in welke staat het kavel zich bevindt, en in welk belastingregime de kavel valt. De bouwgrond kan in de huidige staat worden verkocht of in bouwrijpe staat, waarbij je in het eerste geval dus nog kosten hebt om de kavel in bouwrijpe staat te maken. Qua belasting kan een kavel op twee manieren worden aangeboden; vrij op naam en dus in de omzetbelasting / BTW, of in de huidige staat met kopers kosten, er geldt dan een overdrachtsbelasting voor de koper van 6%.

Prijzen bouwgrond per gemeente

De blog Woningmarktcijfers heeft al weer enkele jaren geleden een mooie kaart gemaakt met een overzicht van de gemiddelde vraagprijs van een bouwkavel per gemeente. De blogger heeft dit handmatig opgesteld op basis van het beschikbare aanbod op Funda. Te zien is dat de prijzen variëren van € 200,- per m2 in de randen van Nederland, oplopend naar zo’n € 450,- tot € 800,- per m2 in het westen van het land, en in de grote steden (uiteraard) nog hoger. De optelling is vrij grof gedaan.

Kavelprijzen

Er zijn ook adviseurs die databases opbouwen met de prijzen van bouwgrond. Adviesbureau iTX Bouwconsult heeft in 2016 een uitvraag gedaan bij 400 gemeenten naar de gehanteerde kavelprijzen. Zij komen op een gelijk beeld, en geven een overzicht per provincie. Te zien is dat de prijzen variëren van rond gemiddeld € 200,- per m2 in de buitenste provincies van Nederland, oplopend naar gemiddeld boven de € 500,- per m2 in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De genoemde prijzen zijn op basis van vrij op naam inclusief BTW.

Provincie Kavelprijzen per m2
Groningen, Friesland, Drenthe, Limburg, Zeeland, Flevoland gemiddeld € 200,-
Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant van € 300,- tot € 400,-
Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht vanaf € 500,- en hoger

Bron: iXT Consult

Meer weten?

Bovenstaande onderzoeken zijn uit respectievelijk 2013 en 2016 en geven nog steeds een aardig beeld van de prijsverschillen per provincie. Er is ook actuele informatie beschikbaar over de prijzen van bouwgrond in Nederland. Het Kadaster houdt dit al lang bij. Bekijk het actuele overzicht van de gemiddelde prijs van bouwkavels in Nederland in 2022. Wil je weten hoeveel een bouwkavel bij jou in de buurt kost? Dan is het beste om te kijken bij het aanbod op Funda en op de uitgifte van bouwkavels bij de gemeente in je buurt.

Meer weten

Meer weten over het vinden en kopen van een bouwkavel? Kijk op de volgende pagina’s;

8 gedachten over “Bouwgrond prijzen”

 1. Bianca Verschuren

  Ik kocht 1 van de 6 appartementen op 5095 m2 grond in Laren NH.
  Totale opbrengst 6 appertement inclusief aangelegde tuin = 2.7 mio incl. btw.
  Er is 3490m2 geleverd.
  Wat is de waarde van de niet geleverde 1605m2 voor deze 6 appartementseigenaar, die compensatie wensen?
  Welke deskundige kan mij hierbij helpen?

  1. Dag Bianca,
   Een bouwkavel kan worden onderscheiden in de grond waar op kan worden gebouwd, het bouwvlak, en de overige grond, de tuingrond. Normaliter heeft de tuingrond een waarde gelijk aan ongeveer de helft van de grond van het bouwvlak. Een ruwe schatting is dat in een gemeente als Laren de waarde van de grond van het bouwvlak zich zal bewegen rond € 2.000,- per m2, en tuingrond rond € 1.000,- per m2. Dit is slechts een persoonlijke ruwe gok, maar geeft denk ik wel richting voor het denken. Het beste is om een makelaar te raadplegen omtrent de waarde.
   Vr. groet,
   Redactie Bouwkaveltekoop.com

 2. Bianca Verschuren

  Bedankt voor uw antwoord.
  Het blijkt alleen moeilijk een makelaar te vinden die wil taxeren (5 hebben het verzoek tot taxatie inmiddels afgewezen). Wellicht mag ik u eens bellen?

  1. Dag Wout,

   Voor extra m2 grond die tuin betreft, dus dat niet het bouwvlak betreft waarop gebouwd kan worden, wordt door sommige makelaars wel eens de helft van de reguliere bouwkavelprijs gehanteerd. Dus stel je koopt een kavel voor een vrijstaande villa van 500 m2 voor een koopsom van € 700,- per m2 grond. Als je vervolgens nog 100 m2 extra tuingrond koopt, dan is het logisch om voor die extra m2 tuin een gereduceerde prijs te hanteren, bijvoorbeeld zo’n € 350,- per m2 grond. Dit hangt van de verdere onderhandeling tussen verkoper en koper af. Het is ons inziens in elk geval flauwekul om bij een dergelijk voorbeeld een lage prijs van bijvoorbeeld slechts € 25,- per m2 grond te gaan rekenen.

   Koop je extra grond van de gemeente, vanuit het doel om restgroen op te ruimen en bij particuliere eigenaren te plaatsen? Dan is het een ander verhaal. Gemeente willen graag van hun onderhoudsverplichting af en zijn dan bereid om wel een lage grondprijs van bijvoorbeeld € 25,- per m2 grond te rekenen.

   Redactie

 3. Hey allemaal,
  kan iemand mij helpen met de grondprijzen in Delft. Ik vind op google dat dit ongeveer 665 euro zou zijn. Zou dit kunnen kloppen?

 4. Dag Wout,

  Wij hebben ca. 500 m2 aan tuin wat de gemeente mogelijk wil kopen om daar te kunnen bouwen. Het gaat om een gemeente in Overijssel, een kleine stad.

  Wat is een prijs wat een gemeente ongeveer betaalt per m2 om een particuliere tuin uit te kopen?

 5. Dag,

  De gemeente wil mogelijk een stuk van onze tuin kopen om er uiteindelijk woningen/appartementen te plaatsen. Gaat dit om een standaardprijs, of kun je hierover onderhandelen?

  En wat is de verkoopwaarde van een m2, als het uiteindelijk ingezet gaat worden als bouwgrond?

  Het gaat om een stuk grond tegen het centrum aan, in een kleine stad in Overijssel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten