Hoe vind ik een nieuwbouwwoning?
Kijk voor het kopen van een huis allereerst op de pagina Huis kopen; hier staan diverse tips hoe je het beste een huis kunt kopen. Van het vinden van de juiste wijk tot het doen van een bieding op het ideale huis. Volg daarna tevens de onderstaande adviezen.
Aanbod van projectontwikkelaars
De grote aannemers en projectontwikkelaars tonen op hun website vaak zeer overzichtelijk hun nieuwbouwprojecten.
Je kan meestal per plaats zoeken. Grote aannemers en projectontwikkelaars zijn:
- de BAM; de grootste in Nederland
- AM Wonen; zelfstandig onderdeel van de BAM
- Heijmans; een van de anderen groten
- Proper Stok; zelfstandig onderdeel van Heijmans
Kijk voor nog veel meer aannemers bij de NVB; de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers of doorzoek de ledenlijst van de Neprom; de Nederlandse vereniging van projectontwikkelaars.
Informatiecentra
Voor de grotere nieuwbouwprojecten zijn hele mooie informatiecentra gemaakt. De gemeenten waar de VINEX-wijken worden gebouwd (zijn nu natuurlijk al bijna af), hebben allemaal een heel mooi informatiecentrum waar alle plannen van alle bouwers en ontwikkelaars zijn verzameld. Kijk op de website van de gemeente of er zo’n informatiecentrum is.
Hoe koop ik een nieuwbouwwoning?
Opeens heb je het ideale nieuwbouwhuis gevonden. Als koper heb je niet veel te vertellen bij het kopen van een nieuwbouwhuis.
Het ontwerp en de omschrijving van het huis en de koopovereenkomst met alle voorwaarden staan al lang vast. (Dat is overigens ook logisch, anders zou een aannemer gek worden van alle individuele afspraken.) Wel is er uiteraard een scala aan uitbreidings- en afwerkingsmogelijkheden waar je uit kan kiezen.
Let er bij de koop op dat de koopsom nog niet alle kosten betreft. Een ‘vrij op naam’ – prijs (VON-prijs) betekent dat de kosten van levering, nutsaansluitingen e.d. en de omzetbelasting (BTW) in de prijs zijn inbegrepen. Er dient nog bouwrente te worden betaald. Tevens zijn er voor het afsluiten van de hypotheek noodzakelijk kosten. Je bent al met al zo 10% van de koopsom extra kwijt. Daarnaast is er een inrichting van de woning nodig; er is meestal geen vloerbedekking aanwezig. Ook de keuken of bepaalde functies in de badkamer kunnen in de basiswoning ontbreken. Let daarop. En tot slot moet je ervan uitgaan dat de tuin (indien van toepassing) karig zal zijn afgewerkt. Veel verder dan een paar grijze stoeptegels (30 x 30 cm grijze betontegels worden ze ook wel chique genoemd) en een stalen gespannen draad als erfafscheiding komt de aannemer meestal niet.
Ik wil echter geen negatieve indruk achterlaten over de aannemers. De laatste jaren bekwamen zij zich uitstekend in het begeleiden van de kopers. De kwaliteit van de woningen verbetert ook aanzienlijk; het aantal zogenaamde opleverpunten (gebreken bij de oplevering) zakt elk jaar gestaag. Kortom, de aannemers doen ook hun best om er wat moois van te maken! Een goed contact met de uitvoerder op het werk ten tijde van de oplevering kan daarom geen kwaad.
Ook voor het kopen van een nieuwbouwwoning heeft de Vereniging Eigen Huis allerlei ideeën. Zo ondersteunt zij de oprichting van kopersverenigingen. Het is zeer waarschijnlijk dat je bij de koop van een nieuwbouwwoning deel kan nemen aan kopersvereniging. Dat is zeer interessant, omdat je dan samen sterk staat. De Vereniging Eigen Huis biedt op allerlei vlakken ondersteuning, waaronder het bij de oplevering van de woningen optreden namens de kopers. Erg makkelijk, want zo’n technische meneer weet precies hoe een kitvoeg eruit moet zien, of wanneer een nauwelijks zichtbare maar toch irritante kras in het glas wel of niet is toegestaan.