Huis kopen

Hoe vind ik mijn ideale woning?

Ik adviseer je om de volgende stappen te doen om het ideale huis te vinden. Maar vergeet allereerst niet het volgende. Neem de tijd om een huis te kopen. Houdt er rekening mee dat het keuzeproces een aantal maanden duurt.

  • Stap 1: Bepaal de gemeente en de wijk waar je graag wilt wonen.
  • Stap 2: Stel op Funda een zoekprofiel in.
  • Stap 3: Bekijk alle relevante websites.
  • Stap 4: Ga langs bij de lokale makelaars en informeer bij de gemeente.
  • Stap 5: Kijk of een verkopend makelaar je ook wil helpen met zoeken.
  • Stap 6: Doe een bod op je gewenste huis.

Onderstaand staat elke stap nader toegelicht.
Stap 1: In welke plaats en wijk wil je eigenlijk echt wonen?

Het is uiteindelijk erg moeilijk om te bepalen waar je wil wonen. Veel mensen verhuizen binnen een beperkte afstand; 80% van de mensen verhuist binnen 20 kilometer. Daarbij speelt mee dat het werk, de vriendenkring en de familie plaatsgebonden zijn. Bepaal samen met diegenen waar je mee woont, waar je wil wonen. Dit zijn vaak moeilijke processen. Het beste is om maar gewoon allemaal te bekijken wat je aanspreekt, en langzaam op zoek te gaan naar de essentiële keuzefactoren die een ieder heeft. De een zal bereikbaarheid belangrijk vinden, de ander een gezellig dorpscentrum of bruisend en levendig uitgaansleven.

Stap 2: Op Funda vul je een gericht zoekprofiel in voor het nieuwe aanbod

Alle makelaars die zijn aangesloten bij de NVM, doorgaans de grootste makelaars van Nederland, tonen hun aanbod op Funda. Bezoek Funda. Rechtsboven in het scherm kunt u kiezen voor ‘Aanmelden bij Funda’. Vervolgens kunt u kiezen voor ‘Instellen zoekopdracht’. Selecteer daar de gewenste criteria. Elke volgende keer dat u de website bezoekt, ziet u rechtsboven automatisch of en hoeveel woningen er nieuw zijn aangeboden.

Stap 3: Er zijn veel meer websites dan Funda om het aanbod te zien

Bekijk alle relevante websites. Voor veel steden zijn er specifieke websites met het actuele aanbod. Vaak achten de makelaars het wenselijk dat op deze sites het laatste aanbod net een dag eerder komt dan op Funda. Informeer bij de makelaars of er zo’n website is voor jouw plaats of wijk. Kijk daarnaast op de website van de grote aannemers voor een nieuwbouwwoning.

Stap 4: Lokale makelaars en de gemeente hebben een prima kennis van de mogelijkheden

Loop gewoon binnen bij alle makelaarskantoren die er in de wijk of omgeving zijn, en informeer je suf. Bezoek na een tijdje weer dezelfde makelaars. Door het aanbod in de wijk in de gaten te houden, kom je er vanzelf achter welke straten telkens weer veel te koop hebben staan, en waar het moeilijker is om een huis te vinden. Je krijgt steeds meer gevoel bij de mogelijkheden binnen de wijk, wat voor woning krijg ik voor welke prijs. Informeer bij de gemeente over eventuele nieuwbouwplannen. Zij moeten jou keurig te woord kunnen staan.
Wel is deze informatie algemener van aard en vaak op langere termijn. Voor het echte actuele aanbod of het aanbod op korte termijn moet je toch bij de makelaars zijn.

Stap 5: Geef een makelaar opdracht voor de verkoop van je huis en vraag zijn hulp

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die een zoekopdracht aan een makelaar geven. Alleen voor de echt super-populaire wijken ontkom je daar niet aan, als je echt in die bepaalde wijk in een bepaald type huis wilt wonen. Alternatief is om een makelaar in te schakelen om je huis te verkopen en te kijken of deze makelaar zonder extra vergoeding je ook een kijkje wil geven in zijn aanbod.
Voor een makelaar is het twee vliegen in een klap. Voor jou kan dit een ideaal middel zijn om je huis te vinden.

Stap 6: Het doen van een bieding op het gewenste huis

Op enig moment is het zover. De vonk slaat over en het besef is er; dit is het ideale huis. Je hebt zo een bieding gedaan; een telefoontje naar de makelaar is genoeg. Belangrijk is om in ieder geval altijd de volgende ontbindende voorwaarden te noemen; het tijdig verkrijgen van een financiering en het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. De Vereniging Eigen Huis heeft heel mooi opgeschreven welke stappen je bij het feitelijke kopen moet doen, en waar je echt op moet letten. Bedenk dat je na het ondertekenen van de voorlopige koopovereenkomst tegenwoordig altijd drie dagen bedenktijd hebt, waarin je zonder opgaaf van reden de overeenkomst kan opzeggen.



Mobiele versie afsluiten