Rente

De bouwstenen van een hypotheek

Essentiële elementen bij het kiezen van een hypotheek zijn;

  • de rente
  • de looptijd
  • de aanvullende verplichtingen

Vaak willen de aanbieders deze elementen verstoppen achter mooie kreten als levensloopbestendige hypotheek en andere mooie woorden. Maar vergeet niet dat het niet ingewikkelder dient te worden dan deze drie elementen. Hieronder gaan wij nader in de op rente.

De rente

De rente is de vergoeding die moet worden betaald voor het lenen van het geld om je huis te kunnen kopen. Ook al is deze aftrekbaar voor de belasting, je betaalt deze wel elke maand en moet dus zo laag mogelijk zijn. Aanbieders hebben het vaak over de nettomaandlasten. Voor je het weet rekenen ze jou tot het hoogste aftrekbare tarief terwijl dat niet (over de gehele looptijd) het geval is en betrekken ze het rendement van de opgebouwde aflossingen in de som. Zij gaan voor de opgebouwde som dan uit van een rooskleurig rendement, en simsalabim, je nettomaandlasten zijn superlaag. Maar wat gebeurt er als dit rendement lager uitvalt? In feite ben je aan het aandelen leasen. Niets mis mee, maar weet wel wat je doet.

Er zijn allerlei rentevormen en combinaties daarvan mogelijk. Rentevast of variabel, hoe meer vrijheid u heeft hoe gunstiger dit is. Lees hier de uitleg over de verschillende rentevormen. Het zijn vaak de voorwaarden die bij het afsluiten van de hypotheek minder belangrijk lijken, maar waar u later mee te maken krijgt en die toch mede bepalen of een hypotheek gunstig en goedkoop is. Let u er dus op dat deze zaken bij het advies ter sprake komen, en dat u niet alleen vergelijkt op de hoogte van de hypotheek rente en het type hypotheekvorm.Mobiele versie afsluiten