Hypotheek berekenen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Twee zaken bepalen hoeveel hypotheek u krijgt.

  • het inkomen (en eventueel dat van uw partner) dat u geniet en
  • uw maandelijkse financiële verplichtingen (bijvoorbeeld lopende leningen).

Deze twee elementen bepalen hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

U kunt heel gemakkelijk zelf uw maximale hypotheek berekenen. De verschillende banken en verzekeraars bieden online hypotheek berekeningsmogelijkheden aan. Maar ook bij Funda kunt u eenvoudig uw maximale hypotheek uitrekenen. Door een hypotheekberekening kunt u ook zien of het oversluiten van uw huidige hypotheek u financieel voordeel oplevert. Dus zowel voor een nieuwe als een bestaande hypotheek is het altijd interessant om uw hypotheek te berekenen.

Maandlasten van de hypotheek

Natuurlijk zijn bij het maximale hypotheekbedrag de maandlasten van groot belang. Het maximaal te lenen bedrag kan bij de verschillende hypotheekaanbieders flink verschillen. Het maximaal te lenen bedrag wordt in de regel berekent aan de hand van de woonquote. Dit houdt in dat het u toegestaan is om tussen de 20 en 35% van uw inkomen aan “wonen” te besteden. Bij de ene hypotheekaanbieder pakt dit dus anders uit dan bij een andere waardoor u misschien denkt dat het huis van uw keuze buiten uw bereik ligt.

Ook hiervoor geldt dat de verschillende banken en verzekeraars online maandlast berekeningsmodules aanbieden. U krijgt een goede indicatie met een netto maandlastenberekening. En ook bij Funda kunt u eenvoudig uw bijbehorende maandlasten eenvoudig bepalen.