Eigenbouw is veel goedkoper, zeker in een groep
Er zijn nu al goede voorbeelden waarbij particulieren, verenigd in kopersverenigingen, zelf hun huizen bouwen. De winst kan oplopen tot 25 of zelfs 40 procent. Probleem is dat zelf bouwen in Nederland erg moeilijk is.
De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) adviseert het Rijk om het voor burgers makkelijker te maken om zelf een huis te laten bouwen. Dit hebben zij beschreven in het rapport ‘Bewoners aan zet’.
Een voorbeeld is een groep particulieren die zelf koopwoningen heeft laten bouwen voor 120.000 euro per stuk. Opgeleverd bleken de huizen 190.000 euro waard. Voor een belangrijk deel komt dit verschil van 70.000 euro door de korting op de grondprijs die deze particulieren van de gemeente kregen (!). Daarnaast treedt er korting op omdat de bewoners een hoop zelf regelen. Dit zijn normaal de ontwikkelings- en projectmanagementkosten. De SER stelt dat de besparing vooral wordt bereikt omdat de bewoners ‘het project zelf hebben opgezet’. Dat zal zeker een belangrijk deel vormen, maar ik vermoed dat het belangrijkste deel volgt uit de korting op de grondprijs.
Eigenbouw, ook wel particulier opdrachtgeverschap, is hip
In Nederland worden woningen vooral door aannemers en projectontwikkelaars gebouwd. Dit terwijl Nederlanders heel graag zelf zouden willen bouwen. Het is bij de overheid hip om voor eigenbouw door particulieren te zijn. Al zien de meeste gemeenten dit liever nog niet.
Ambtenaren vinden dat wanneer particulieren de vrije hand krijgen, er lelijke huizen worden gerealiseerd en dat de projecten ingewikkeld en tijdrovend zijn.
Toch zijn er nu ontzettend veel initiatieven om particulier opdrachtgeverschap aan te moedigen. Kijk op Meer informatie om alle partijen te zien.