Particulieren

Beschikbare bouwkavels bij particulieren

Hoe kan ik bouwkavels vinden die worden aangeboden door particulieren?

Het wordt steeds makkelijker om bouwkavels te koop te vinden. Via internet kan je via websites als Funda eenvoudig het aanbod van bouwgrond vinden. En de overheid probeert de markt ook transparanter te maken via websites zoals ZelfbouwinNederland.nl. Je kan op de volgende plekken kijken voor bouwkavels van particulieren. Ik heb de websites op volgorde van overzichtelijkheid en actualiteit geplaatst.

1. Funda van de NVM

Funda is de website van alle makelaars die zijn aangesloten bij de NVM. Dit zijn doorgaans de grootste makelaars van Nederland. Bezoek alle bouwgrond op Funda. Nu volgt een overzicht van alle beschikbare bouwgrond die te koop wordt aangeboden. Er volgt een overzicht met resultaten; dit is doorgaans een groot aanbod van duizenden kavels. Medio 2019 stonden er zo;n 5000 kavels online, per medio 2023 staan er zo;n 1.500 kavels online (!). U kunt verder selecteren op plaats (of postcode). Aan de linkerzijde van het scherm kan gekozen worden voor de perceeloppervlakte, de ligging en of het perceel nog beschikbaar is.

2. De website Particulier Opdrachtgeverschap

De website ZelfbouwinNederland.nl
biedt een uitgebreid overzicht van bouwkavels. Via de knop bouwlocaties kunt u direct alle aangemelde zelfbouwlocaties op de kaart zien.
Op de kaart staat aangegeven hoeveel bouwkavels er in welke gemeente aangeboden worden. Aanbieders zijn zowel particulieren, via makelaars, als gemeenten. Medio 2019 waren er tegen de 500 tot 1000 kavels aangemeld. Per medio 2023 omvat het aanbod zo’n 1.800 kavels, zowel individueel bouwen als samen bouwen. Het aanbod lijkt redelijk actueel, en lijkt net zo omvangrijk als Funda.

3. Snuffelmarkt-websites zoals Marktplaats

Particuliere verkopers gaan bouwkavels steeds vaker aanbieden op websites zoals op Marktplaats.nl. Vul bij Marktplaats in het zoekscherm ‘kavels’ in; je komt dan rechtstreeks op de resultaten
van de categorie ‘Huizen en Kamers’, subcategorie ‘Kavels en Percelen’ uit. Je kan ook rechtstreeks bij Marktplaats naar kavels kijken via dit submenu Kavels en percelen. Werden hier medio 2019 in totaal 59 kavels aangeboden. Nu per medio 2023 staan er slechts 49 kavels te koop; dat is niet veel.

Vinden bouwkavel op internet

Het is dus al met al in de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden om te koop staande bouwkavels te vinden. Via websites als Funda.nl en ZelfbouwinNederland.nl is redelijk goed te zien wat er aangeboden wordt. En je kan natuurlijk altijd navraag doen bij een lokale makelaar, die weten wellicht de actuele stand van wat er mogelijk gaat spelen. Bedenk dat bij het kopen van een bouwkavel, je wel extra op een aantal zaken moet letten.

Meer weten

Meer weten over het vinden en kopen van een bouwkavel? Kijk op de volgende pagina’s;